Hoe een vision systeem in combinatie met robotcellen de productie-efficiëntie verbeterd

machinebouw nederland

Een vision systeem is in combinatie met robotcellen een zeer geavanceerde technologie die wordt gebruikt in de productie-industrie om processen te automatiseren, versnellen en te verbeteren. Dit systeem maakt gebruik van high tech camera’s en ingewikkelde software om beelden vast te leggen en te verwerken. Deze beelden worden vervolgens gebruikt om robots aan te sturen zodat ze nauwkeurige taken snel en foutloos uit kunnen voeren. Deze twee technieken zijn ontzettend belangrijk in de productie industrie en zorgen ervoor dat wij thuis en overal waar we heen gaan van mooie producten kunnen genieten.

De voordelen van een vision systeem in combinatie met robotcellen

Een van de belangrijkste voordelen van een vision systeem in combinatie met een robotcell is de verbeterde efficiëntie en nauwkeurigheid van het productieproces. Het systeem is zo geavanceerd dat het  afwijkingen in het product kan detecteren voordat het product verder gaat op de productielijn. Het kan de robots vervolgens in staat stellen om deze afwijkingen te corrigeren. Dit vermindert de hoeveelheid afgekeurde producten en verhoogt de kwaliteit van het eindproduct. Daarnaast kan het systeem ook de productiviteit verhogen doordat robots nauwkeuriger en sneller kunnen werken. In een snel lopende fabriek zorgt dit systeem voor veel voordelen tegenover het handmatig produceren van producten.

Wat kunnen robotcellen met een vision systeem nog meer

Een ander belangrijk voordeel in het gebruik van deze systemen is dat het de veiligheid in fabrieken voor werknemers enorm kan verbeteren. Het neemt taken over die normaal met de hand gedaan moesten worden. Soms waren hier zware onderdelen bij betrokken die voor onveilige situaties kunnen zorgen. Echter, als er gebruik wordt gemaakt van een robot die door middel van een camerasysteem de fijnste klusjes uit kan voeren. Hoeven werknemers geen gevaar meer te lopen op de werkvloer. Het vallen van een zwaar product op een robot is natuurlijk geen probleem, hoewel dit kosten met zich mee brengt zijn er geen mensen bij betrokken.