Hoe kies ik voor een pneumatische cilinder of een pneumatische aandrijving?

Couple reading news in the morning on the bed of an hotel room.

Het type en de kenmerken van de actuator die u nodig hebt, wordt bepaald door de toepassing waarvoor u hem gaat gebruiken. Een cilinders of pneumatisch ventiel is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten maten (van 8 mm tot 320 mm) en vervullen verschillende functies, afhankelijk van wat nodig is voor uw machine. 

Belangrijke factoren bij de keuze van een pneumatische cilinder of actuator:

 • Type beweging : Welke pneumatische actuator of cilinder u nodig heeft, hangt af van of u een roterende of lineaire beweging nodig zal hebben.
 • Milieu: Dankzij ontwikkelingen op het gebied van corrosiebestendigheid kunnen pneumatische cilinders en actuatoren worden gebruikt bij extreme temperaturen. 
 • Speciale kenmerken: Als u energie wilt besparen, overweeg dan het gebruik van een geïntegreerde pneumatische cilinder of actuator. Zorg er voor dat de actuator of cilinder de juiste maat heeft en geschikt is voor de verwachte operatie.
 • Enkelwerkend of dubbelwerkend: Pneumatische aandrijvingen of cilinders vallen over het algemeen in één van deze twee categorieën, afhankelijk van het type toepassing, de vereiste kracht of beweging, de grootte van het werk en de verwachte nauwkeurigheid of controle. 
 • Type afhankelijk van toepassing: Er zijn verschillende typen pneumatische aandrijvingen of cilinders beschikbaar, waaronder stangloze cilinders, ronde cilinders en compacte cilinders.

Soorten pneumatische cilinders of pneumatische aandrijvingen

Er zijn een aantal verschillende soorten pneumatische cilinders en actuators beschikbaar, afhankelijk van de toepassing waarvoor ze nodig zijn. Hieronder enkele voorbeelden van de beschikbare soorten pneumatische cilinders en aandrijvingen:

 • Trekstang cilinders: De meest voorkomende cilinders in industriële automatiseringen. Ze presteren uitstekend, gaan lang mee en kunnen bij hoge temperaturen werken.
 • Roundline cilinders: Bij uitstek geschikt voor lichtere taken en toepassingen met lagere kracht. Deze roundline-cilinders zijn verkrijgbaar in zowel enkel- als dubbelwerkende opties.
 • Compacte cilinders: Geschikt voor machines waar ruimte van groot belang is. Omvat een compacte cilinder die een derde van de lengte heeft van een gelijkwaardige standaard profiel-actuator.
 • Roterende actuators: Dubbelwerkend; de roterende actuator zorgt voor een hoek- of draaibeweging en is verkrijgbaar in versies met draaischijf of tandheugelaandrijving.
 • Stangloze cilinders: Deze dubbelwerkende lineaire cilinder is zowel licht van gewicht als zeer sterk.
 • Roestvrijstalen ronde actuatoren en roestvrij stalen trekstang actuators: Voor gebruik in zeer corrosieve omgevingen, zoals de voedingsindustrie of de farmaceutische industrie.

Bron: https://www.festo.com/nl/nl/