Binnenkort solliciteren? Tips voor een goed sollicitatiegesprek
Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. In dit artikel vertellen wij je daarover graag meer. We bespreken eerst de verschillende soorten sollicitatiegesprekken en benoemen daarna 3 do’s en 3 don’ts tijdens zo’n gesprek. Met deze tips scoor jij absoluut jouw droombaan!
Verschillende sollicitatiegesprekken
Er zijn verschillende sollicitatiegesprekken. Het eerste sollicitatiegesprek, wellicht ook wel bekend onder de noemer “kennismakingsgesprek” of “intakegesprek”, heeft betrekking op onder meer jouw persoonlijkheid, jouw achtergrond en de indruk die je maakt. Het eerste gesprek is ervoor bedoeld om je vooral te leren kennen. Zorg dus voor een goede eerste indruk tijdens je sollicitatie. Word je daarna uitgenodigd voor het tweede sollicitatiegesprek? Van harte gefeliciteerd! Je hebt het eerste gesprek succesvol doorstaan.
Tijdens het tweede sollicitatiegesprek ga je vaak dieper in op de functie. Inhoudelijk goed voorbereiden is hierbij dus van belang. Het maakt voor werkgevers het verschil. Je komt zo geïnteresseerd over en het leidt bij jezelf tot (nog) meer zelfvertrouwen. Maar hoe zorg je eigenlijk voor een goed sollicitatiegesprek?
Do’s tijdens het sollicitatiegesprek
Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is het halve werk. Een van onze eerste tips heeft te maken met je lichaamstaal tijdens het gesprek. Zorg voor een open houding en vermijd hiermee een defensieve lichaamstaal. Je kent het wel: met je armen over elkaar en met gekruiste benen zitten. Niet goed! Zorg er ook voor dat je rechtop zit – dit zorgt voor een actieve houding – en dat je, hoe tegenstrijdig dit in eerste instantie klinkt, je schouders ontspant. Probeer deze open en actieve houding ook vol te houden bij een lastige vraag. Blijf ontspannen! Een andere tip voor een goed sollicitatiegesprek is: wees beleefd en stel je netjes voor. Van belang is beleefd te zijn tegen iedereen die je op dat moment in het bedrijf tegenkomt. Denk hierbij aan de receptioniste, maar ook aan toekomstige collega’s die je toevallig in de wandelgangen tegemoet loopt. Als je daar straks komt werken, wil je natuurlijk geen verkeerde indruk achtergelaten hebben. Door duidelijk je naam te zeggen en een stevige handdruk (niet knijpen!) te geven, stel je je op een nette manier voor.
Onze laatste do voor een goed sollicitatiegesprek heeft betrekking op de verbale communicatie. Door duidelijk te praten, ben je beter te verstaan. Praat rustig en zorg voor rustmomenten tussendoor, zodat jouw gesprekspartners meer tijd hebben om jouw antwoorden te verwerken.
Don’ts tijdens het sollicitatiegesprek
Een van de dingen die je absoluut niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek is te laat komen. Mocht het per ongeluk wel gebeuren, bied dan je excuses aan en bedank jouw gesprekspartners voor het wachten. Wanneer je wel – zoals het hoort – op tijd bent voor het gesprek, ga dan niet als eerste zitten in de ruimte waar het sollicitatiegesprek plaatsvindt, tenzij jouw gesprekspartners je uitnodigen om plaats te nemen.
Onze laatste tip voor een goed sollicitatiegesprek heeft te maken met verbale en non-verbale communicatie. Wat je absoluut niet moet doen, is tutoyeren. Spreek jouw gesprekspartners liever eerst aan met “u”, tenzij ze aangeven dat je heus wel gewoon “je” en “jij” mag zeggen. Vergeet van tevoren ook niet je kauwgom uit je mond te halen. Hoewel een frisse adem tijdens het sollicitatiegesprek wel belangrijk is, komt kauwgom kauwen tijdens het gesprek ongeïnteresseerd over.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met bovenstaande tips ook het tweede sollicitatiegesprek succesvol doorstaat en jouw droombaan in bijvoorbeeld productiewerk weet te scoren. Zet ‘m op!