Wat is een beleidsmedewerker en wat doe je als beleidsmedewerker?

pen en papier

Het woord ‘beleidsmedewerker’ zegt het eigenlijk al. Als beleidsmedewerker heb je de verantwoordelijkheid over de branche waarin je werkt. Doordat je deze verantwoordelijkheid hebt, ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche. Op stimulanz.nl kan je terecht voor informatie over trainingen en opleidingen in het sociale domein. Een beleidsmedewerker verricht onder andere de volgende taken: het controleren van beleid, het maken van beleid, het ontwikkelen van beleid en het adviseren over beleid. 

Beleidsmedewerker in het sociale domein

Het is ook mogelijk om als beleidsmedewerker in het sociale domein te werken. Hiervoor zou je beleidsmedewerker sociaal domein opleiding moeten volgen. Er zijn verschillende werkvelden waarin je zou kunnen werken, dit zijn onder andere de volgende: inburgering, jeugd, kwaliteit & beleid, omgekeerd werken en participatiewet. Wanneer je bijvoorbeeld in het werkveld jeugd werkt, kan je door een sociaal domein opleiding jeugd meer kennis op doen. Het is eigenlijk een middel om beter te worden in je werk. Je doet hierdoor zowel kennis als vaardigheden op. Je kunt deelnemen aan een actualiteiten dag waarbij je op de hoogte wordt gesteld van de laatste actualiteiten wat betreft de jeugdwet of je kunt deelnemen aan een training waarbij je nieuwe vaardigheden aanleert. 

Werken als een ambtenaar

Een beleidsmedewerker is in principe een ambtenaar. Beleidsmedewerkers werken namelijk vaak op het niveau van de overheid. Je kunt beleidsmedewerker worden door het volgen van een hbo opleiding. Het is echter sterk aan te raden om een training te doen wat te maken heeft met de branche waarin je werkt. Dit zorgt ervoor dat je meer weet over het beleidsterrein waarin je gaat werken. Wanneer je ervan houdt om verantwoordelijkheid te nemen, dan is het werk als een beleidsmedewerker ideaal. Je hebt hierbij namelijk de mogelijkheid om zelf keuzes te maken en de verantwoordelijkheid te nemen.