Digitale coax kabel

ru-connected-logo

Coax: analoog en digitaal
De coax kabel kennen we waarschijnlijk allemaal nog wel, dat was de kabel die in het gaatje in de muur gestoken werd om televisie mee te ontvangen. Dat kabeltje met dat ronde pinnetje aan het einde dat voor een analoge ontvangst van de beelden zorgde, is tegenwoordig ook in een digitale versie verkrijgbaar. Deze digitale coax kabel geeft perfect digitaal geluid weer en zorgt voor een heldere overbrenging.

Kenmerken van de digitale coax kabel
De digitale coax kabel heeft de volgende kenmerken:

  • De interface heeft een van koper gemaakt hart, dat omhuld wordt door een polyetheen buitenzijde.
  • De connector is verguld en de signaalpin die in het midden zit, is gespleten. De connector zelf loopt licht taps toe, zodat de verbinding zo stevig mogelijk is.
  • De connector is volledig omgeven dor een metalen behuizing en is daardoor perfect beschermd.
  • De afscherming wordt tot stand gebracht door een laag van aluminium en koper met een laagje tin erdoor.

De digitale coax kabel is speciaal ontwikkeld voor audio, net als de optische kabel. Het voordeel van deze kabel ten opzichte van de originele (analoge) coax kabel is dat bij de digitale versie ervan geen verlies van het signaal plaatsvindt.

Alternatief voor een HDMI kabel
Wanneer je een home cinema set wilt aansluiten op je televisie en je receiver heeft geen HDMI aansluiting, dan kun je een alternatief gaan zoeken. Dit kun je vinden in een coax kabel of een optische (ook wel Toslink) kabel. Deze kabels zijn ook een prima keuze als je alleen maar audio naar je receiver toe wilt sturen.

Digitale coax
Een digitale coax kabel lijkt qua vormgeving sterk op de analoge coax kabel zoals we die jaren geleden al kenden. Deze kabel stuurt digitale audiosignalen, zoals bijvoorbeeld Dolby Digital of DTS van de bron naar een receiver toe. De bron kan ieder digitaal apparaat zijn, mits er een digitale coax verbinding aan zit. De dataoverdracht vindt elektrisch plaats.

Optische verbinding of Toslink
Een Toslink of optische verbinding ziet er heel anders uit dan een digitale coax kabel. De connector van deze kabel is namelijk veel meer vierkant dan rond. Deze verbinding maakt gebruik van rood licht (beam) dat door via een glasvezelkabel richting receiver gestuurd wordt. De dataoverdracht kan dus alleen via glasvezel geschieden. Ook deze verbinding kan audiosignalen zoals Dolby Digital en DTS versturen.

Verschillen in de kabel zelf

Er zitten behalve de manier van dataoverdracht ook verschillen tussen de twee soorten kabels zelf. Optische kabels beschadigen makkelijker dan coax kabels en zijn moeilijker in een bocht te leggen dan de digitale coax variant. Ook de aansluiting luistert erg nauw.

Welke keuze maak je?
Of je nu een digitale coax kabel wilt gebruiken of voor de optische variant kiest, hoofdzaak is dat het apparaat voorzien is van de juiste aansluiting. Zit er geen aansluiting op voor een Toslink, maar wel voor een digitale coax kabel? Dan is je keuze daartoe beperkt. De normale luisteraar hoort naar alle waarschijnlijkheid weinig verschil tussen het geluid dat wordt weergegeven door middel van één van beide soorten kabels. Je kunt echter wel een verschil terugvinden in de geluidsweergave naarmate je kabel langer wordt. Hoe langer de kabel die je nodig hebt, hoe beter het is om een Toslink te gebruiken, omdat bij deze versie het kwaliteitsverlies het laagst is.