Een transitievergoeding berekenen met een rekentool
Ontslag krijgen van jouw baas is nooit leuk. Gelukkig kan je in veel gevallen aanspraak maken op een transitievergoeding, oftewel een ontslagvergoeding. Het initiatief voor het ontslag moet wel bij de werkgever hebben gelegen Als je als weknemer zelf ontslag neemt, kan je er geen aanspraak op maken. Hoe kan je de hoogte van jouw transitievergoeding berekenen? En hoe betaal je minder belasting over jouw transitievergoeding? Je leest het in dit artikel.
Hoogte van jouw transitievergoeding berekenen
Een transitievergoeding berekenen kan je dus zelf doen, hier is gelukkig een standaard berekening voor. Als werknemer ontvang je een derde bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Bij een transitievergoeding berekenen neem je de eerste werkdag tot en met de allerlaatste werkdag van de werknemer. Er zit wel een maximum aan verbonden van 83.000 euro. Een transitievergoeding berekenen kan je met de hand en een rekenmachine doen, maar er zijn op internet ook rekentools beschikbaar. Let op bij een transitievergoeding berekenen dat het gaat om bruto bedragen, dus je betaalt er nog belasting over.
Minder belasting over jouw transitievergoeding betalen
Het is fijn dat je bij ontslag vaak recht hebt op een transitievergoeding, maar houd wel in je achterhoofd dat je er meer dan 50% belasting over betaalt. Reken je dus nog niet rijk. Vroeger waren er wat mogelijkheden om de belasting op een slimme manier te omzeilen, tegenwoordig gaat dit niet meer. De transitievergoeding wordt in één keer uitbetaald en hier moet je dus in één keer belasting over betalen. De transitievergoeding was ooit bedoeld om als werknemer makkelijker aan een nieuwe baan te komen. De overheid wil dus dat jij het liefste het geld gebruikt om jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door een opleiding of cursus te volgen, zodat je snel weer aan het werkt kunt. Kies je voor deze mogelijkheid, dan wordt dat beloond, je betaalt dan namelijk geen belasting over de vergoeding. Er zijn twee manieren om fiscaal voordeel te ontvangen over jouw vergoeding. Je kunt de vergoeding gebruiken voor een lijfrentepolis of bank sparen, en onder bepaalde voorwaarden is het aftrekbaar van jouw inkomen. Een andere manier is de middelingsregeling. Als je drie jaar lang een verschillend inkomen hebt gehad, dan tel je dat bij elkaar op. Je deelt dat door drie en bereken je hoeveel belasting je over die drie jaar had moeten betalen. Dit vergelijk je met de belasting dat je eigenlijk had moeten betalen. Als de nieuwe belastingbedragen lager zijn, dan krijg je wellicht een teruggave van de Belastingdienst.