Het inrichten van een efficiënte cloud werkplek

cloud werkplek inrichten

Door de cloud effectief in te zetten kun je een efficiënte werkplek inrichten. Zo gebruiken we de cloud allang niet meer alleen om foto’s op te slaan of bestanden te delen via Dropbox. De cloud biedt veel meer mogelijkheden. De cloud werkplek definiëren we in dit artikel als volgt: alle data, bestanden en software waar je binnen jouw bedrijf gebruik van maakt wordt opgeslagen en opgevraagd van een andere plek dan de eigen bedrijfslocatie. Hierdoor heb je dus geen eigen infrastructuur nodig.

Adaptieve toegang voor medewerkers

Door medewerkers toegang te verlenen tot de cloud services die voor hen van belang zijn zet je de eerste stap in het inrichten van een efficiënte cloud werkplek. Werknemers kunnen vanaf iedere gewenste locatie, op een tijdstip van hun keuze en met ieder apparaat toegang krijgen tot data, bestanden en software in de cloud. Hierdoor maak je het mogelijk om mobiele gebruikers toegang te geven tot de benodigde gegevens. Met de opkomst van remote werken wordt dit steeds belangrijker. Werknemers hoeven niet langer verplicht op een bepaalde werkplek te zitten om hun werk uit te kunnen voeren.

Digitale werkplek

Alle functionaliteiten en applicaties die de gebruiker nodig hebt kun je samenbrengen in een digitale werkplek. Het is namelijk frustrerend en inefficiënt als je medewerkers steeds opnieuw moeten inloggen op verschillende applicaties. Door deze applicaties samen te voegen in één overzichtelijke interface hoeft de medewerker slechts één keer in te loggen om met één gebruikersnaam en wachtwoord directe toegang te verkrijgen tot alle documenten en applicaties. Dit biedt niet alleen gemak maar werkt ook veiliger en efficiënter. Voor extra veiligheid valt het aan te raden om gebruik te maken van Multi-Factor Authenticatie.

IT laten richten op innovatie

Bedrijven die (nog) niet in de cloud werken merken dat het steeds lastiger wordt voor de IT-afdeling om medewerkers te helpen bij de diverse software- en hardware problemen. Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van de cloud heeft de IT-afdeling geen omkijken meer naar onderhoud en beheer. Deze afdeling kan zich dus volledig richten op het ontwikkelen van innovatieve ICT-oplossingen ter ondersteuning van de core business.

Minder tijd kwijt aan licentiebeheer

Zeker grotere bedrijven kunnen veel tijd kwijtraken aan licentiebeheer. Doordat medewerkers hun eigen apparaten gebruiken voor werk kan de IT-afdeling het overzicht kwijtraken op alle verschillende licenties. Door te kiezen voor één overzichtelijke cloud oplossing los je dit probleem eenvoudig en snel op. Naast tijdsbesparing en een efficiëntere manier van werken kan dit ook kosten verminderen waardoor je maandelijks kunt besparen, zoals de kosten na compliance-fouten en de kosten voor licenties die niet langer worden gebruikt binnen de organisatie.