6 tips voor een goede eerste indruk op je sollicitatie!

indruk sollicitatie

Of jij nu gaat solliciteren via een vacaturebank op jouw droombaan, voor een stage, of op een functie hogerop: een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Dit gesprek is immers de eerste indruk die je op jouw potentiële nieuwe werkgever gaat maken. Je kent misschien wel het gezegde: je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Bereid je dus goed voor met deze 6 gouden tips en trucs voor een succesvol sollicitatiegesprek!

1. Kom op tijd

Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar is voor veel mensen toch niet zo vanzelfsprekend. Of je nu met de auto of met het openbaar vervoer reist: bouw een marge in je reistijd. Houdt bijvoorbeeld rekening met file of een uitgevallen trein. Het is beter om een half uur van tevoren aanwezig te zijn op je sollicitatiegesprek, dan een half uur te laat. Als jij niet te vroeg naar binnen wilt gaan, loop dan nog een rondje in de omgeving en adem frisse lucht in. Dit helpt tegen zenuwen! Zo ga je straks geconcentreerd en opgewekt je gesprek in.

2. Kies voor passende kleding en een verzorgde uitstraling

Ook punt twee lijkt voor sommigen misschien vanzelfsprekend, maar blijkt toch nog weleens mis te gaan. Ons advies is: kies kleding die bij je functie past. Verschijn niet underdressed, maar ook zeker niet overdressed op je sollicitatiegesprek! Zorg voor kleding zonder vlekken en stop een busje deo in je tas tegen zweetoksels van de stress. Ook als jij op vacatures voor een monteur reageert is het aan te raden niet op te komen dragen in je werkkloffie: trek een nette broek zonder gaten en een casual T-shirt of trui aan en jij rockt dat sollicitatiegesprek!

3. Blijf jezelf

Stel dat jij normaal gezien de hele dag in werkkleding loopt, dan moet jij voor je sollicitatie misschien andere kleding aan dan je gewend bent. Maar ook hierin kun je dicht bij jezelf blijven! Kies gewoon het beste dat jij in de kast hebt hangen, of draag bijvoorbeeld jouw favoriete sneakers onder een pak. Een werkgever heeft er baat bij om te weten wie jij écht bent. Zo kunnen jullie beiden inschatten of jij past binnen deze bedrijfscultuur.

4. Wees goed voorbereid: wat wordt er gevraagd?

Over die bedrijfscultuur gesproken: we raden je aan jezelf hierin te verdiepen. Wat is precies de missie van dit bedrijf waarvoor jij wilt gaan werken? En wat houdt de functie waarop jij solliciteert in? Om voorbereid te zijn op vragen, kun je voor jezelf alvast een lijstje maken met vragen die je sowieso denkt te verwachten. Voor de onverwachte vragen geldt het vorige advies: blijf vooral dicht bij jezelf.

5. Stel zelf ook vragen tijdens een sollicitatie

Naast de vragen die aan jou gesteld worden, is het aan te raden zelf ook vragen te stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek. Was de functieomschrijving jou volledig duidelijk, of heb je misschien nog aanvullende vragen over de vacature of het bedrijf? Je kunt jouw vragen gerust op papier zetten om te zorgen dat je ze niet vergeet. Dit komt professioneel en voorbereid over.

6. Wat zeg je wel en niet op een sollicitatiegesprek?

Vragen over jouw toekomstige salaris, een eventuele verkorting van de werktijden per week, een vakantie of een dagje vrij, stel je niet tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Als jij deze ronde doorkomt, word je waarschijnlijk nog uitgenodigd voor een tweede of derde gesprek. Bewaar onderhandelingen voor later.

Succes!

Ben jij nog niet uitgenodigd voor een gesprek maar wil je wel op vacatures reageren? Lees dan zeker dit artikel: Hoe pimp je je cv op: 3 tips