Hobby’s ten tijde van de lockdown

Toen Nederland in maart 2019 voor het eerst massaal in lockdown moest en mensen veel meer thuis waren, omdat hun werk door corona niet door kon blijven gaan of wanneer mensen hun baan kwijt raakten, moesten mensen op zoek naar een leuke hobby. Even iets leuks doen, zoals winkelen, een ander dagje uit of lekker lunchen met vrienden of vriendinnen kon niet meer. Mensen begonnen meer te wandelen en uitgebreider te koken, maar ook waren ze op zoek naar een leuke hobby die verslavend was en dus een goede manier was om tijd te doden. Mensen stortten zich massaal op bezigheden waar we voor de lockdown bijna nog nooit van gehoord hadden of waar toen geen tijd voor was. 

Diamond painting

De bekendste hobby in corona tijd was eigenlijk wel het diamond painting, hierbij heb je een canvas doek die als een soort kleurplaat fungeert en daar staan dan figuurtjes op, zodat je weet waar je de steentjes neer kunt leggen en welke steentjes je precies nodig bent. Je kunt het kunstwerk in verschillende formaten kopen. Wil jij een groter project? Dan koop je een groter doek, zodat daar veel werk in zit en jij je vrije uren ontspannen op kunt vullen. Want het is natuurlijk een vorm van ontspanning, omdat je wanneer je lekker bezig bent, ook nog eens je hoofd leeg kunt maken. De webshops die diamond painting sets verkochten schoten de lucht in en ontwikkelden zelfs dat mensen in plaats van voorbedachte kant-en-klare figuren ook nog eens hun eigen foto’s konden gaan maken. 

Schilderen op nummer

Mensen die geen zin hadden in gepriegel met kleine steentjes, kozen massaal voor schilderen op kleur. Zo heb je net als bij diamond painting een soort figuur waar allemaal nummertjes op staan die hetzelfde zijn als de nummertjes op de verfkleuren. Zo weet jij welke kleur op welke plek moet. Ook hierbij kon je kiezen voor voorbedachte figuren of voor foto’s die je zelf in kon dienen en waar vervolgens een set met kleuren op werd samengesteld. Het is wanneer je het klaar hebt ook nog eens hartstikke leuk om zelf op te hangen of misschien wel als cadeau weg te geven. Dit is een leuk idee wanneer je dat doet met een bijzondere foto. Dan weet je zeker dat het een cadeau is dat met liefde gemaakt is en persoonlijker kan het bijna niet. 

Creativiteit uit de losse pols

Naast het maken van kunstwerken die eigenlijk al uitgestippeld waren, zijn mensen zich ook steeds meer gaan focussen op hun creativiteit, zo gingen ze wanneer het nog kon een goede pen kopen en gingen ze schrijven. Verhalen, gedichten of ze gingen zich focussen op hun handschrift. Zo konden zij met een parker vulpen fijne lijntjes maken en op een mooie manier bijvoorbeeld kaartjes maken en hier vervolgens weer een webshop in beginnen. Zo kon je op een relatief goedkope manier je tijd vullen en er misschien nog wel wat op bijverdienen. Ook tekenen en kleuren werd veel gedaan en massaal gedeeld op sociale media. Zo deelden mensen hun hobby’s en deelden ze hun gedachten over de lockdown.