Als je actief of geïnteresseerd bent in de zakenwereld, heb je vast de term ERP al eens of vaak voorbij zien komen. ERP is een veelgebruikte afkorting in de wereld van bedrijven. Maar wat is het eigenlijk? ERP is een afkorting. Het staat namelijk voor Enterprise Resource Planning. In het kort betekent dat dat ERP zakelijke processoftware is. Nu gebruikt bijna elk bedrijf wel software om de productieprocessen bij te houden, maar het grote voordeel aan ERP is dat dat alle systemen met elkaar samenwerken. En daarom is het nuttig om erover na te denken of jouw bedrijf ERP nodig heeft. 

Wat het is

Het gaat dus om zakelijke processoftware. Deze software kan gebruikt worden om financiën, rapportages, productie en nog veel meer te beheren en integreren. Het mooie aan ERP-software is dat er tussen alle gebieden interactie is. Dus als het bedrijf groeit op bepaalde vlakken, is dat gelijk in de hele keten al meegenomen. Alle afdelingen kunnen van elkaar zien wat er gebeurt. Zo wordt het proces dus een stuk makkelijker en transparanter. Samenwerken was nog nooit zo makkelijk. Om een nieuw ERP- softwaresysteem in je bedrijf te brengen, heb je waarschijnlijk wel hulp nodig van professionals op het gebied van ERP productie. Zij kunnen het systeem installeren en zorgen dat alles soepel verloopt. 

Functies en voordelen

Op het gebied van financiën biedt ERP de mogelijkheid om de hoeveelheid werk die handmatig moet worden ingevoerd te verminderen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een aantal processen te automatiseren. Vervolgens beschik je via een dashboard altijd over realtime informatie over je financiën. Ook op het gebied van productie worden er processen geautomatiseerd. De zakelijke communicatie wordt verbeterd door de beschikbaarheid van realtime data. En ook het beheer van werknemers wordt breder. Je krijgt meer inzichten over salarisadministratie, werving en andere activiteiten. Ook de prestaties kunnen worden bijgehouden. Als deze opties bieden de mogelijkheid om problemen te identificeren voordat ze daadwerkelijk problematisch worden.  

Overstappen naar ERP

Het is natuurlijk nogal een investering om over te schakelen naar een heel nieuw systeem, zowel qua tijd als qua geld. Maar als je bedrijf aan het groeien is, is het wel de moeite waard. Zeker als je huidige systeem de groei niet kan bijbenen, of als je met meerdere systemen tegelijk werkt. Waarom zou je niet inzetten op een overkoepelend systeem? En nog wel een modern systeem, waardoor je mee gaat met de tijd. Dat zal de klant ongetwijfeld waarderen, want als jij het niet doet, doet een ander het wel.