3 Dingen waar je rekening mee moet houden in je eigen bedrijf!

Tips voor beginnende en gevorderde ondernemers

Bij het runnen van een eigen bedrijf komen de nodige zaken kijken waar je als beginnend ondernemer misschien nog geen erg in hebt. Naast het standaardlijstje dat je meekrijgt als jij jouw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel, zijn ook onderstaande dingen belangrijk om rekening mee te houden als een eigen bedrijf gaat runnen. Lees deze tips goed door en doe er je voordeel mee!

1. Regelgeving en vergunningen

Als bedrijf heb je te maken met speciale regels voor ondernemers en eventueel ook de aanvraag van bijzondere vergunningen. Met welke wetgeving jij te maken hebt, is deels afhankelijk van de grootte, maar ook van de activiteiten van jouw bedrijf. Als jij voorlopig vanuit huis werkt, hoef je bijvoorbeeld geen omgevingsvergunning voor je bedrijfspand aan te vragen, maar kun je soms wel te maken krijgen met een onttrekkingsvergunning. Verkoop je cosmetica of voedingsmiddelen, dan ben je aan strenge wetgeving van de voedsel- en warenautoriteiten gebonden. Alles over regelgeving en benodigde vergunningen voor bedrijven lees je op de website van de Belastingdienst.

2. Achterstallige betalingen

Helaas zul jij je ook bezig moeten houden met minder leuke zaken. Zo zal het gaan voorkomen dat klanten hun facturen te laat betalen. Dit zorgt vaak direct voor problemen. Jij rekent erop dat jouw inkomsten op een bepaalt moment binnenkomen en past hier ook je eigen betaalgedrag op aan. Als jouw geld niet op tijd binnenkomt bestaat zodoende ook de kans jij op jouw beurt facturen van anderen niet kunt betalen. Om te voorkomen dat je veel tijd en moeite kwijt bent aan je debiteurenbeheer, kun je eventueel ook je debiteuren uitbesteden en laten regelen door een professioneel factoring bedrijf.

3. Houd je administratie op orde

Een geordende administratie is fijn voor jezelf, maar ook noodzakelijk voor de belastingdienst. Wist jij dat de overheid ondernemers vraagt om de administratie tot wel 7 jaar te bewaren? Je moet in deze periode ten alle tijden in staat zijn je administratie te overleggen voor een eventuele controle. Niet alleen jij, maar ook de mensen die jouw paperassen controleren moeten op dat moment wijs kunnen worden uit deze papieren. Ben je geen geordend type? Begin dan met het inhuren van een boekhouder zodat in ieder geval het financiële deel van je administratie klopt.

Vergeet je niet je verzekeringen af te sluiten? Alles over verzekeringen voor ondernemers lees je in dit artikel: Verzekeringen Voor Ondernemers: 5 Bedrijfsverzekeringen.