Waarom warmtewisselaars belangrijk zijn voor jouw bedrijf!
In deze tijden van duurzaamheid, klimaat en milieu is het gasverbruik van jouw bedrijf ongetwijfeld iets dat je al weleens hebt onderzocht. Niet alleen om het klimaat te redden, maar ook omdat het wellicht beter voor je portemonnee is om een andere manier te kiezen om je bedrijf te verwarmen. Wil je het gasverbruik van jouw bedrijf verlagen? Deze 4 tips helpen je alvast om wat ideeën op te doen. Zaken als bijvoorbeeld een stoomketel zijn voor jouw bedrijf wellicht prima haalbaar of rendabel, een warmtewisselaar kan een heel goed idee zijn. Waarom warmtewisselaars belangrijk zijn voor jouw bedrijf lees je in dit artikel.
Wat doet een warmtewisselaar?
Een warmtewisselaar doet eigenlijk precies wat het woord zegt: warmte uitwisselen. In de combi cv-ketel die in veel huizen hangt, wordt bijvoorbeeld warm water voor de keukenkraan gemaakt door de warmte van het hete cv-water te gebruiken. Die warmte kun je verloren laten gaan, maar dat is natuurlijk zonde. Op grotere schaal en in de industrie wordt vaak geen water als medium gebruikt om warmte uit te wisselen. Daar is olie of stoom ook een veelgebruikte manier om warmte uit te wisselen.
Waarom een warmtewisselaar?
Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat je minder gas hoeft te gebruiken voor dezelfde warmte. In het voorbeeld van de cv-ketel zou het zonde zijn om de warmte van het cv-water verloren te laten gaan en vervolgens gas te gebruiken om warm water voor de keukenkraan te maken. Door beschikbare warmte her te gebruiken, breng je het gasverbruik omlaag. Op grotere schaal, in de industrie, kun je dat principe ook toepassen.
Aandachtspunten warmtewisselaar
Bij gebruik van een warmtewisselaar moet je rekening houden met de natuurwetten. Extreme koude, heel hoge of juist een lage druk brengen zo hun beperkingen met zich mee. Daarnaast spelen praktische kansen en bezwaren een rol. Zo moet er voldoende ruimte beschikbaar zijn om de warmtewisselaar te plaatsen en in sommige gevallen kan het nodig zijn om een verbouwing op gang te brengen voor de warmtewisselaar geplaatst kan worden. Daarnaast is het zinvol te kijken naar rendementen en specifieke voor- en nadelen van verschillende typen warmtewisselaars.
Vast staat in elk geval dat je met een warmtewisselaar zult besparen op je gasverbruik en dat merk je natuurlijk terug in de financiën. Welke vorm je dus ook kiest, je wordt er altijd beter van en extra leuk is dat het milieu er ook flink bij gebaat is. Dus… waar wacht je nog op?