Ooit gehoord van een kredietverzekering? Wees gerust, een tijdje geleden was mijn antwoord ook nog ‘nee’. Maar het is een nieuwe beweging in de bedrijfswereld die weleens voor veel goeds zou kunnen zorgen voor bijna alle bedrijven. Laten we er eens in duiken.

Een kredietverzekering is, heel simpel uitgelegd, een verzekering op je vermogen als bedrijf. Dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht, maar deze verzekering houdt zich in de essentie bezig met het veiligstellen van jouw bedrijf en het beschermen van je bestaand en je eventueel nieuw vermogen. Maar hoe doet zo’n verzekering dat dan?

Hoe werkt het precies?

Een kredietverzekering sluit je als bedrijf af om jezelf te beschermen tegen onvoorspelbaar financieel gedrag van je klant. Stel je voor: een klant besteld bij jou producten of diensten. Jij levert netjes, en er wordt een betaalakkoord gemaakt. Maar omdat je deze klant niet kent en van tevoren geen idee hebt hoe hun balans eruit ziet, kan er soms maanden over het betalen van de klant heen gaan (en soms kunnen ze ineens helemaal niet meer betalen). Deze liquiditeitsproblemen kunnen dan ook weer leiden tot problemen voor jouw bedrijf, omdat je nu ineens een enorme betaling van een klant mist en zo je eigen break even niet kan halen. Dit is waar de kredietverzekering inspringt, om dit te voorkomen.

Wat doet de kredietverzekeraar?

De kredietverzekeraar screent klanten van tevoren, met een soort ‘preventieve toets’, zoals ze het noemen. Hierbij wordt de kredietwaardigheid en de betalingsgeschiedenis aan andere bedrijven bekeken, zodat je als bedrijf alleen klanten accepteert die waarschijnlijk ook echt in staat zijn om te betalen. En als de klant dan toch niet betaald? Met een kredietverzekering zijn er dan alsnog geen zorgen! De verzekeraar start dan namelijk een incasso-traject en betaald het nog verschuldigde bedrag sowieso aan jouw bedrijf. Het is dus een win-win.

Dus, ben je een nieuwe ondernemer en weet je niet zo goed hoe je er voor zorgt dat je klanten je ook echt betalen? Of heb je als gevestigd bedrijf al een paar keer een nare ervaring gehad met een wanbetaler? Dan is een kredietverzekering echt iets voor jullie. Online kan je ze makkelijk vergelijken en kijken wat het beste bij je past. Doe wat goed is voor je bedrijf en duik er in!