De werking van koelwagens

We kopen het allemaal: bederfelijke goederen. Al gaat het om melk, groenten, levende planten en bloemen of andere grondstoffen van dierlijke oorsprong, het kan allemaal rotten. Bij zulke bederfelijke goederen is de manier van het transporteren ervan belangrijk. Wanneer het op een verkeerde manier wordt getransporteerd, zullen de goederen nog sneller bederven en kan het niet meer genuttigd worden. Deze transportatie wordt gedaan door koelwagens.

Hoe werken koelwagens?

Voor iedereen die een bedrijf wil beginnen waarbij het handelen van bederfelijke goederen deel van is, of voor iedereen die er in geïnteresseerd is, is het wel handig om te weten hoe koelwagens werken. Koelwagens worden dus gebruikt om bederfelijke goederen te transporteren, omdat het binnenin de wagen gekoeld is en blijft. Het verschil in temperatuur ligt aan de wagen en de koelmotor, maar een koelwagen kan gekoeld worden tot -35 graden. De meeste wagens koelen tot ongeveer -20 graden. Wat veel mensen misschien niet weten, is dat de motoren in een koelwagen ook kunnen verwarmen. Dit is vaak tot ongeveer 12 graden, maar kan oplopen tot 35 graden.

Koelwagens werken door middel van isolerend materiaal. De vloer, wanden en het dak van de wagen wordt gevuld met het isolerend materiaal, zodat de temperatuur binnenin niet beïnvloed wordt door de temperatuur van buitenaf. De koelwagen is daarnaast voorzien van een koelmotor of koelgroep, die de temperatuur van de wagen aanpast tot de gewenste hitte of koelte. Er bestaan koelwagens zonder deze motoren. Deze kunnen echter alleen voor kleine uiteinden gebruikt worden. Om de kleine uiteinden iets te verlengen, kunnen er in de koelwagens gebruik gemaakt worden van koelaccu’s. Koelwagens met koelmotoren zijn meer aan te raden voor langere einden.

Verschillen in koelwagens

Zoals eerder genoemd, bestaan er drie ‘verschillende’ koelwagens. De wagens zijn te gebruiken voor verschillende lengtes van vervoer. Daarnaast bestaan er nog meer verschillen als het gaat om koelwagens. Zo bestaan er koelwagens uitgerust met een laadklep. De laadklep zal het laden en lossen van de goederen makkelijker maken, zeker als het gaat om grotere goederen. Voor het vervoeren van vlees bestaan er koelwagens met speciale vleeshaken.

Welke bederfelijke goederen?

Waarvoor de koelwagen gebruikt wordt, kan verschillen tussen de gebruikers. Koelwagens worden over het algemeen vooral gebruikt door bedrijven om bederfelijke goederen te vervoeren. Omdat het binnenin de wagen niet verschilt qua temperatuur blijven bederfelijke goederen langer goed. Bij bederfelijke goederen kan er gedacht worden aan verse groenten en fruit, vlees, zuivelproducten, levende planten, bloemen of dieren of andere voedingsmiddelen, het kan allemaal vervoerd worden met een koelwagen.

Op verschillende plekken staat een koelwagen te koop, zoals op trucks.nl. Dus, heb je een koelwagen nodig? Koop het nu!