Dit moet je weten over de rente van je hypotheek

rente hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit dan moet je daar goed over nadenken. Het is namelijk niet iets dat je zomaar even doet. Een hypotheek zit je lang aan vast en de rente hypotheek bepaalt bovendien je maandelijkse lasten voor tenminste de komende vijf tot tien jaar. Dat is dus echt wel iets om goed over na te denken. 

Waarom rente?

rente hypotheek

Wie een hypotheek afsluit, betaalt rente. Dat wil zeggen dat je elk maand een bepaald bedrag betaalt om je lening af te lossen. Een hypotheek is namelijk in essentie niets meer en niets minder dan een lening. Het is alleen een heel specifieke lening. Maandelijks betaal je rente, zoals je dat ook bij een andere kredietvorm zou doen. Die rente bepalen dus je maandlasten. Je kunt het ook vergelijken met de huur van je voormalige woning. De rente staat alleen wel vast.

Historisch laag

Je hebt ongetwijfeld wel gehoord dat de hypotheekrente op dit moment historisch laag is. Dat wil zeggen dat het maandelijkse bedrag dat jij voor je hypotheek betaalt een stuk lager is dan het bijvoorbeeld was voor dezelfde woning tien jaar geleden. Het is daarom dat steeds meer mensen investeren in vastgoed. Je kunt er voor relatief weinig geld aan beginnen want je maandlasten zijn lager dan gewoonlijk. 

rente hypotheek

Een hypotheek afsluiten

Ook al is het afsluiten van een hypotheek tegenwoordig voordeliger, je zult toch altijd goed onderzoek moeten doen en eventueel hulp moeten vragen. De hypotheek is een complex financieel product en zonder voldoende kennis kun je alsnog met onnodig hoge rente komen te zitten.