Een EAD apparaat kan levens redden
Als iemand een hartstilstand krijgt kan hij met behulp van een AED apparaat gereanimeerd worden. Dat moet binnen enkele minuten na de hartstilstand plaatsvinden. Om de kans dat er tijdig hulp wordt geboden te vergroten wordt er op steeds meer plekken een AED apparaat opgehangen. In combinatie met een waarschuwingsnetwerk van burgerhulpverleners die met een AED apparaat kunnen omgaan, heeft dat al tot vele succesvolle reanimaties geleid. De burgerhulpverleners, vaak BHV’ers, krijgen een seintje als er in hun buurt iemand een hartstilstand heeft. Ze halen zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde AED op en gaan naar het slachtoffer.
Wat doet een AED apparaat
Een AED werkt het beste vlak nadat iemand een hartstilstand heeft gekregen. Bij een hartstilstand staat het hart niet echt stil, maar er ontstaat een ritmestoornis, waarbij het hart ongecontroleerd beweegt. Dit kamerfibrilleren kan worden gestopt met een elektrische schok van een AED apparaat. Dan wordt het hart gereset en kan het normale ritme zich herstellen. Hoe sneller een schok wordt gegeven des te groter is de kans dat iemand een hartstilstand overleeft. Om op deze cruciale momenten geen tijd te verliezen is het belangrijk dat de hulpverlener weet hoe een AED apparaat werkt.
De werking van een AED
Een AED apparaat heeft twee elektroden, die op de borst van het slachtoffer worden geplakt. Daarna zal het apparaat een analyse uitvoeren om de status van het hart te bepalen. Als er sprake is van kamerfibrillatie geeft het apparaat het advies om dit door middel van een schok op te heffen. Bij een automatische AED gebeurt dat vanzelf en bij een halfautomatische AED moet er op een knop worden gedrukt. Het gebruik van AED’s is niet moeilijk, maar BHV’ers wordt aangeraden om vooraf eens te kijken hoe de AED in hun buurt precies werkt.