Hoe vind ik een goede advocaat?

Wanneer u overweegt om een advocaat in te schakelen, wilt u uiteraard wel een samenwerking aangaan met een advocaat die werkzaam is bij een goed advocatenkantoor, zoals Advocatenkantoor Phea. U wilt kunnen vertrouwen op zijn kennis en ervaring en bovendien is het ook prettig als u een persoonlijke klik met uw advocaat ervaart. Wanneer u dus op zoek gaat naar een advocaat, kunt u het best contact opnemen met meerdere advocaten. In veel gevallen is een kennismakingsgesprek kosteloos, wel zo prettig. Tijdens dit gesprek is het raadzaam om een de advocaat een aantal vragen te stellen om zo een beeld te vormen van zijn geschiktheid.

Ervaring en specialisatie

Een advocaat in Nederland is per definitie lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Dat betekent dat hij met succes een rechtenstudie heeft afgerond. Na de eerste drie jaar als advocaat-stagiair te hebben meegelopen onder leiding van een patroon (een advocaat met minimaal zeven jaar ervaring) kan een advocaat zelfstandig aan de slag. Voor minder gecompliceerde vraagstukken is het inschakelen van een advocaat-stagiair een goede optie, aangezien zij een lager uurtarief rekenen en onder strenge toezicht van een ervaren advocaat staan.

Advocaten en advocatenkantoren specialiseren zich steeds vaker in een of enkele rechtsgebieden. Zo zijn er advocaten die zich enkel bezighouden met arbeidsrecht of familierecht. In sommige gevallen kan het dan ook raadzaam zijn om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Deze vragen over het algemeen een hoger uurtarief, maar dankzij de kennis en ervaring zal deze advocaat uw zaak sneller en succesvoller afhandelen.

Welke vragen kan ik stellen?

Bij het inschakelen van een advocaat is het verstandig om u van te voren in te lezen over het juridische probleem waar u mee te maken heeft. Wanneer u al enige kennis heeft van de basisregels die gelden, is het een eenvoudiger om met uw advocaat te communiceren en de juiste vragen te stellen. 

  • Hoeveel jaar bent u al werkzaam als advocaat?
  • In welke rechtsgebieden bent u gespecialiseerd?
  • Bent u aangesloten bij een specialisatievereniging?
  • Hoeveel vergelijkbare zaken behandelt u per jaar?
  • Wat is uw uurtarief?
  • Hoeveel uur verwacht u nodig te hebben voor mijn zaak?
  • Hoe schat u mijn kansen in?

Waar vind ik een goede advocaat?

Via het internet krijgt u een overzicht van de advocatenkantoren bij u in de buurt. Bent u op zoek naar een advocaat in Arnhem? U vindt altijd meerdere geschikte kantoren in de regio. Welk kantoor het best bij u past is afhankelijk van het gevoel dat u krijgt bij de verschillende kantoren. Blijf kritisch en ga voor een advocaat die u op uw gemak stelt.