Linkbuilding in een notendop
Wat het ook is dat je op je website verkoopt of beschikbaar stelt, het is altijd een goed idee om te investeren in linkbuilding. Hoe hoog jouw website rankt in Google is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid (en kwaliteit!) van de links die ernaar verwijzen. Je kunt op organische wijze aan links komen, maar als je ervoor betaalt lukt dit natuurlijk een stuk sneller. Heb je daar budget voor beschikbaar? Neem dan contact op met online marketingbureau Doublesmart, zij kunnen je erbij helpen. Wil je liever eerst zelf aan de slag? Lees dan dit artikel, dan weet je in ieder geval wat de basisprincipes van linkbuilding zijn.
Wat is je domain authority?
Allereerst is het belangrijk dat je weet wat de domain authority van een website is. Dit is een getal tussen de 0 en de 100, dat aangeeft hoe populair of bekend een website is. Hoe langer je website bestaat, hoe hoger deze zal zijn, maar het is ook grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid backlinks. Waar het voorheen goed was om simpelweg zoveel mogelijk links te hebben, moeten deze tegenwoordig ook van websites met kwalitatief goede en betrouwbare content komen. En als die websites een hele lage domain authority hebben, dan is dat meestal (nog) niet het geval. Het is dus alleen interessant om links te plaatsen op websites met een domain authority van (minstens) boven de 10. Hierbij geldt doorgaans: hoe hoger de domain authority, hoe meer het kost om de link te plaatsen.
Wat is een natuurlijk linkprofiel?
Google hecht veel waarde aan een natuurlijk linkprofiel. Daarmee wordt bedoeld dat de verzameling links die naar jouw website verwijzen ‘natuurlijk’ ogen, oftewel realistisch. Als je voor een laag bedrag veel links van kwalitatief lage websites koopt, dan prikt Google daar zo doorheen. Het is niet natuurlijk. Het is dan ook belangrijk om als je aan linkbuilding doet te zorgen voor een mooie verzameling links, van websites met allerlei verschillende domain authorities en gevarieerde content. Je wilt het als het ware zo realistisch mogelijk over laten komen. Wil je daar hulp bij? Bij Doublesmart gaan ze graag voor je aan de slag om zo’n natuurlijk link profiel te creëren.
Hoe kom je aan backlinks?
En dan nu de grote vraag, hoe kom je aan die links? Als je ze zelf wilt vergaren zonder ervoor te betalen kun je natuurlijk blogs benaderen, en vragen of je een gastblog kunt schrijven, of misschien kun je een product weggeven in ruil voor een review. In sommige gevallen is een linkruil interessant, maar doe dit alleen als de doelgroepen van beide bedrijven goed matchen! Heb je budget voor linkbuilding? Bij Doublesmart kunnen ze ervoor zorgen dat artikelen met links naar jouw websites op diverse relevante websites komen te staan. Het is weliswaar niet gratis, maar zo stijgt je domain authority wel super snel, en daarmee je ranking in zoekmachines.