Raspberry Pi modellen om een HAT te programmeren

Een computer is opgebouwd uit veel verschillende onderdelen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Raspberry Pi. Een Raspberry Pi omvat de belangrijke onderdelen die een computer nodig heeft om te kunnen functioneren. Met een Raspberry pi kan men programmeervaardigheden leren en hardware projecten en domotica systemen opbouwen. Een Raspberry Pi kan ook aangesloten worden met andere apparaten, hiervoor is een zogenaamde Raspberry Pi hub nodig. Deze Raspberry Pi hub kan bestaan uit twee maar ook vier aanvullende poorten. Op een Raspberry Pi computer kan een HAT worden geprogrammeerd. Ook bestaat een pHAT. Maar wat is het verschil tussen een HAT en een pHAT en welke soorten Raspberry Pi modellen bestaan er om een HAT op te instaleren? 

Verschil tussen een HAT en een pHAT

Het woord HAT staat voor hardware attached on top. Om een HAT of pHAT te kunnen programmeren worden verschillende modellen computers gebruikt. Aangezien een HAT een specifieke maat heeft, kan deze geprogrammeerd worden op modellen die de montagegaten hebben die overeenkomen met de Raspberry Pi-modellen A+, B+, 2B, en 3B. Een pHAT is aanzienlijk kleiner dan de HAT en zijn ontworpen om te programmeren op de Raspberry Pi Zero.

Soorten Raspberry Pi modellen 

Een aantal Raspberry pi modellen zijn er populair op de markt. Als eerst de Raspberry Pi Zero. Dit model is het goedkoopste Raspberry-model. Vergeleken met de Raspberry Pi 1 heeft de Raspberry Pi Zero een kleiner en compacter formaat dan de Raspberry Pi 1. Later werd de Raspberry Pi 2B uitgebracht. Vergeleken met de eerdere releases is Raspberry Pi 2 B aanzienlijk verbeterd, met name in geheugen en snelheid. Ook is de RAM-capaciteit werd verhoogd. Dit is de geheugencapaciteit. Niet lang hierna werd de Raspberry Pi 3 B werd uitgebracht. Dit model heeft onder meer een snellere verwerkingseenheid dan voorgaande modellen. Ook is het opvallend dat dit model niet veel warmte genereert en weinig stroom verbruikt.