Wat doet een accountant allemaal?

Heb jij je wel eens afgevraagd wat een accountant allemaal doet? We hebben allemaal wel eens van het beroep accountant gehoord, maar de meeste mensen weten eigenlijk helemaal niet hoe het leven van een accountant eruit ziet. Wat zijn de verantwoordelijkheden van een accountant, wanneer heb je er een nodig en zijn er ook nog verschillende soorten accountants? We hebben het uitgezocht. Zo zijn we in gesprek gekomen met een accountant uit Amsterdam. Deze accountant is werkzaam als registeraccountant en hij heeft ons precies vertelt waar hij zich allemaal mee bezighoudt tijdens zijn werk. Daarnaast hebben we ook nog contact opgenomen met een accountant uit Zwolle die de functie heeft als accountants-administratieconsulent en ook hij heeft zijn verhaal gedaan. In dit artikel leggen we je beknopt uit wat een accountant allemaal doet. 

Wat is een accountant?

Of je nou een accountant uit Genemuiden, Amsterdam of Zwolle bent, sommige werkzaamheden bij accountants blijven hetzelfde. Een accountant houdt zich namelijk bezig met het samenstellen, het beoordelen en het controleren van jaarrekeningen en andere financiële overzichten. Dit wordt gedaan voor kleine, middelgrote en grote bedrijven, maar je kunt hierbij ook denken aan de overheid en banken. 

Verschillende soorten accountants

Zoals hierboven al is benoemd zijn er wel verschillen in de accountancy. Zo heb je bijvoorbeeld de registeraccountant, maar je hebt ook een accountant-administratieconsulent. De laatste houdt zich vooral bezig met het opmaken van jaarrekeningen en op het beoordelen van jaarrekeningen die door collega’s zijn opgesteld. Een registeraccountant houdt zich bezig met het controleren van financiële verslagen en jaarrekeningen. 

De taken van een accountant

Hierboven heb je al kort kunnen lezen van de verantwoordelijkheden zijn van een accountant, maar welke taken kan de accountant nog meer tegenkomen op een werkdag? We leggen het je uit. Een accountant kan zich op een werkdag bezighouden met de boekhouding van derden, met de administratieve organisatie en kwaliteitsbewaking, met het geven van advies op fiscaal gebied, met het controleren van de boekhouding en nog veel meer zoals het controleren van de betrouwbaarheid van gegevens die door de raad van bestuur van een bedrijf zijn opgemaakt.