Wanneer maak je gebruik van veiligheidsspiegels?

gebruik van veiligheidsspiegels

Wie weleens in de auto om zich heen kijkt, ziet op verschillende plekken spiegels staan. En ook in het bedrijfsleven en in de retail worden ze veel gebruikt. Maar wat is nou eigenlijk het nut van veiligheidsspiegels en wanneer zet je ze precies in? Zijn ze belangrijk voor de veiligheid voor jouw bedrijf of is het meer een wassen neus? Alles over nut en noodzaak van veiligheidsspiegels lees je in dit artikel waar we ook gelijk een overzicht van beschikbare varianten geven.

Waarom een veiligheidsspiegel?

Als je je een beetje verdiept in de wereld van veiligheidsspiegels zul je al snel ontdekken dat er veel mogelijk is. Het belangrijkste is om te weten waar je de spiegel precies voor in wilt zetten en hoe de locatie eruit ziet. Het maakt nogal verschil of je een spiegel op een onoverzichtelijk kruispunt nodig hebt of dat je als winkeleigenaar overzicht over je hele pand wilt hebben. Daarom is het belangrijk de situatie eerst in kaart te brengen. Wat is je probleem en hoe zouden spiegels dat op kunnen lossen? Een goede veiligheidsspiegel verlaagt het risico op ongelukken doordat hij zorgt voor meer overzicht. In het geval van een supermarkt, kan een ronde spiegel aan het plafond bijvoorbeeld zorgen dat je in één oogopslag ziet waar klanten zich bevinden en een eventuele winkeldief pik je er sneller uit. Op een onoverzichtelijk bedrijventerrein kan een veiligheidsspiegel helpen om te zorgen dat verschillende stromen in de logistiek elkaar goed kunnen zien. En voor gewone verkeersdeelnemers is het soms ook erg prettig om een spiegel bij een onoverzichtelijke uitrit of kruising te hebben staan.

Soorten veiligheidsspiegels

Er zijn een flink veel mogelijkheden als je op zoek bent naar veiligheidsspiegels. Zoek je een observatie- of bewakingsspiegel dan maak je heel andere keuzes dan wanneer je een verkeersspiegel zoekt. Maar ook voor aan de heftrucks op bijvoorbeeld een overslagterrein of bij een fabriek zijn goede spiegels verkrijgbaar. Een heftruckspiegel biedt dan uitkomst. Spiegels voor in het verkeer zijn verkrijgbaar in extra opvallende varianten met een gekleurde striping rondom. Ook het gewicht van die spiegels varieert, omdat elke verkeerssituatie om andere voorwaarden vraagt. Spiegels voor in de winkel zijn vaak rond en te bevestigen aan het plafond, zodat ze snel en eenvoudig voor veel overzicht zorgen.

Veiligheidsspiegels gebruik je dus in veel verschillende situaties en op veel verschillende plekken. Hoe ga jij de veiligheid een extra boost geven?